Begeleiding bij verlies en rouw

Waarom bleef je niet voor mij?

De impact van de zelfdoding van een ouder op een kind kan enorm zijn. In dit blog een verwijzing naar de documentarie van Milou Gevers met de titel: ‘Waarom bleef je niet voor mij?

In ‘Waarom bleef je niet voor mij?’ vertellen vier kinderen, die tijdens de basisschool een ouder verloren aan zelfmoord, over de reis die zij aflegden vanaf het moment dat zij het nieuws hoorden. De documentairemaakster, die hetzelfde meemaakte, stelt de vragen die niemand destijds aan haar durfde te stellen.

https://www.2doc.nl/documentaires/2020/10/waarom-bleef-je-niet-voor-mij.html

Hier zijn enkele mogelijke effecten van suïcide door een ouder.

Emotionele trauma: Kinderen die een ouder verliezen door zelfdoding kunnen een diepgaand emotioneel trauma ervaren. Ze kunnen gevoelens van verdriet, woede, schuld, verwarring en verlatenheid ervaren. Dit kan leiden tot langdurige emotionele problemen, zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Zelfbeeld en eigenwaarde: Het zelfbeeld en de eigenwaarde van een kind kunnen ernstig worden aangetast door de zelfdoding van een ouder. Ze kunnen zich schuldig voelen, zich afvragen of ze iets hadden kunnen doen om het te voorkomen, of zichzelf de schuld geven voor wat er is gebeurd.

Relaties: De relaties van het kind kunnen worden beïnvloed. Ze kunnen moeite hebben met het opbouwen van hechte relaties uit angst om weer verlaten te worden, of ze kunnen worstelen met vertrouwenskwesties in hun interacties met anderen.

Prestaties: Het verlies van een ouder door zelfdoding kan ook van invloed zijn op de prestaties van een kind. Ze kunnen moeite hebben om zich te concentreren op schoolwerk of omgaan met aanwezigheidsproblemen als gevolg van emotionele stress.

Eerlijke informatie: Geef kinderen en jongeren eerlijke informatie over wat er is gebeurd. Mocht je dit zelf moeilijk vinden, schakel hulp in van een bekende en vertrouwde van het kind. Het is beter dat een kind de ware toedracht van jou als ouder/bekende hoort dan dat het vanuit de omgeving allerlei verhalen verneemt. Vraag wat de kinderen zelf wel of niet willen weten.

Het is essentieel dat kinderen die een ouder verliezen door zelfmoord de nodige ondersteuning en professionele begeleiding krijgen om hen te helpen omgaan met hun verlies en de emotionele gevolgen ervan te verwerken.

Wil je meer weten? Bel of mail me gerust voor meer informatie.

Deel dit bericht:

Andere blogs

-Onopgeloste zaken-

Ken je dat..zo’n envelop door je brievenbus met daarop met grote letters: Herinnering! Zo’n brief waarop je even zo’n schok

Lees meer